Tulevaisuusfoorumi Olarissa 9.3.2010

by

Espoolainen Olarin koulu ja lukio järjesti tiistaina 9.3.2010 avoimen yleisötilaisuuden, jossa keskusteltiin tulevaisuuden kouluopetuksen suuntaviivoista Espoossa.

Keskustelijoina olivat Olarin omien opiskelijoiden sekä historian ja yhteiskuntaopin lehtori Sari Halavaaran lisäksi OPH:n yleissivistävän koulutuksen johtaja Jorma Kauppinen, kansanedustaja Jukka Mäkelä, Aalto-yliopiston professorit Juhani Vaivio ja Maija-Riitta Ollila sekä tulevaisuudentutkija Marja-Liisa Viherä.

Parituntisessa tilaisuudessa tulevaisuuden koulun tärkeimmiksi suuntalinjoiksi nousivat mm. oppijan oman elämän ymmärtäminen kaiken oppimisen lähtökohtana, kannustava kumppanuus ja yhteisöllisyys sekä oppijan yksilöllisyyden kunnioitus ja hyvinvointiin panostaminen.

Opiskelijoiden kommenteissa ja niistä seuranneessa yleisökeskustelussa nousi esiin huoli siitä, antaako sirpaloitunut ja erillisiä oppiaineita korostava nykykoulu riittävästi arvoihin, maailmankuvaan, minuuden rakentamiseen ja sosiaaliseen toimintaan liittyviä taitoja oppilailleen. Opiskelijanäkökulma aiheeseen oli, että vaikka opiskelu koetaan yleensä mielekkäänä ja opetus tasokkaana, opiskelija-arjen kääntöpuolena ovat kiire, stressi, loppuunpalamisen vaara sekä oman opintomenestyksen vertaaminen muihin. Sekä peruskoulu- että lukiotasolla opiskelijat peräänkuuluttivat aikaa rauhoittumiseen, syventymiseen ja tunnetaitojen kehittämiseen opiskeluarjessa. Muun muassa taidekasvatuksen merkitystä tämän tavoitteen saavuttamisessa sivuttiin useampaan otteeseen, vaikka panelikeskustelijoiden joukossa ei varsinaista taidealan tai taidekasvatuksen asiantuntijaa tällä kertaa ollutkaan.

Yhteenveto keskustelusta on luettavissa Olarin koulun ja lukion verkkosivuilla: www.olari.fi

Teksti: Sanna Ropponen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: